A(m) fost odată Folk You

Mi-am luat din nou rucsacul și-am plecat. #LaFestival, desigur, pentru că, de când m-am aventurat în goana după petreceri de tot felul, în acest proiect independent, despre care vă tot vorbesc, parcă starea mea de spirit, caracterizată de nestare, s-a accentuat.

Aș fugi non-stop să vânez oameni care au chef să cânte și să danseze până-n zori, ignorând frigul și nevoia de somn, apoi v-aș povesti și vouă despre ei, cu speranța că sunteți chiar cei despre care scriu sau că veți avea curajul să fiți într-o zi la fel de nesăbuiți ca ăia criticați de mulți, care se aruncă în mare la ora 6 dimineața după o noapte de fredonat pe nisip.

Folk You

Dar haideți să vă spun câte ceva despre Folk You, căci de acolo m-am întors acum trei zile. Fizic, vreau să zic, pentru că, din alte puncte de vedere, încă încerc să mă dezlipesc din mijlocul unei mulțimi mahmure care urlă din toți rărunchii „Baby, baby, baby tu vei fi a mea” și-l aplaudă pe Cristi Minculescu.

Scurt istoric: Folk You nu este (numai) despre folk

Aşadar, festivalul Folk You „Florian Pittiș” este un eveniment organizat de vreo 12 ani în Vama Veche; adică din 2005, când Florian Pittiş a declarat deschisă oficial „mişcarea de rezistență împotriva prostiei revărsate”.

E de bun simț să menționez că, în afară de Pittiș, ceea ce a devenit mai târziu un eveniment de proporții, a fost pus pe picioare și de jurnalistul Marius Tucă (am observat că site-ul acesta are legătură cu pagina sa de Facebook și canalul de YouTube, în caz că vă interesează), care a avut și are în continuare o mare „vină” pentru tot ceea ce înseamnă Folk You.

Revenind puțin în 2005, prostia se „revărsa” prin intermediul televizorului şi radioului într-o Românie încă bântuită de fantoma comunismului (nu că acum n-ar mai fi, dar aceasta este o altă discuție), iar ideea de la care a pornit evenimentul era că nu toată lumea era (pre)dispusă să îngurgiteze de-a gata informațiile primite; adicătelea, aceia care voiau să gândească și să comunice altfel se puteau aduna formând mișcarea de rezistență despre care v-am spus la început: Un fel de „noi împotriva lumii”, dacă vreți, alcătuit din chitariști și cântăreți adunați pe plajă și în alte locuri neconvenționale la un „Folk de tabără”, denumirea sub care a început aventura viitorului Folk You. Sau, cum o zicea Pittiș: „Dacă suntem puțin în natură, să mai avem timp să ridicăm ochii să vedem cerul, să vedem stelele”. Cam asta era ideea. Îmi place să cred că încă e.

A(m) fost odată Folk You

Cât despre evenimentul în sine, e greu să-l descriu în două-trei fraze că-i exact genul de experiență pe care trebuie să o simți pentru a o înțelege și-i mai mult o stare de spirit decât un simplu festival. Ca și locul unde se petrece, dacă mă întrebați pe mine.

Bineînțeles, nu toată lumea poate să împartă o bucată de plajă cu boschetarii adormiți de prin Vamă, fie ei liniștiți sau cuibăriți după vreo gheretă, dar nu despre grețurile de acest fel intenționez să vă spun acum.

Am să vă zic în schimb că, dacă nu sunteți deranjați de cei care-și merită la fel de mult locul sub soare, Folk You e o minunată ocazie de ascultat melodii de suflet pe plajă, dansat de nebun(ă) sau cu iubitul/ iubita, dar și de înțeles că istoria încă ne zguduie sau îi zguduie pe unii dintre noi mai mult sau mai puțin în cunoștință de cauză (mai ales când vezi puștii de 15 ani fredonând „Imnul Golanului” c-un patos de s-ar mira însuși Păunescu și s-ar mândri însuși Pittiș, odihnească-se amândoi în pace).

În rest, lampioane, valuri, pupici, bețivi, țipete, cântece revoluționare în pauze, aproape aceiași invitați an de an, miros de sare, sonorizare slăbuță la unii dintre artiști, o lună extraordinară (asta nu știu dacă e general valabil, eu așa am prins-o), frig dacă nu dansezi, cozi aproape kilometrice la clătite, lipsă toalete și veșnica Vamă, cu aerul ei semi-hippie, semi-modern, semi-rock și semi-revoluționar. Eu m-aș întoarce.

2 thoughts on “A(m) fost odată Folk You”
  1. Anonim - Răspunde

    Tu scrii despre cum vanezi oameni in timp ce mai toata lumea vorbeste despre cum se vaneaza pokemoni in zilele astea. E o gura de aer curat postarea ta. Si pozele sunt faine.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.