Un circ aparte

Persoanele care vor să meargă în comunele constănțene și nu dispun de mașini personale, ajung, inevitabil, în autogara din Constanța. Asta pentru că numai din acest loc se pot lua microbuzele către vasta zonă rurală din județ. De aici sau din stația de taxi-uri. Dar pe cine ține buzunarul să parcurgă 40 de kilometri (cel puțin) cu un nene care te invită pe nepusă masă și exagerat de amabil sub capota galbenă și prăfuită a mașinii sale?

Privită de sus, autogara seamănă cu o cușcă proiectată cu stângăcie: la stânga și la dreapta, gardurile înalte de piatră gri adăpostesc microbuzele aliniate militărește unul lângă altul; la intrare un alt gard, de data aceasta metalic și așezat într-o rână, amețește trecătorii grăbiți, care reușesc cu greu să își croiască drum prin aglomerație către microbuze; pe partea opusă, un spațiu prea mic pentru autoturismele care pleacă la destinație îngreunează traficul și generează injurii și claxoane țâfnoase.

Nu există peroane marcate separat pentru diverse locații, dar nimeni nu se rătăcește. Fiecare microbuz are o coală albă de hârtie lipită, inestetic, cu bandă adezivă, în colțul din dreapta jos al parbrizului, pe care stau mâzgălite, cu pixul, destinațiile. Oricum, e imposibil pentru un necunoscător să se piardă, mai ales că unii șoferi au obiceiul să anunțe stațiie următoare în gura mare: „Hai în Medgidia, prima care pleacă, Medgidia”, e sunetul care se aude cel mai des, fiind întrerupt doar de invitațiile adresate personal: „Domnișoară, Medgidia?”; Chiar dacă nu primesc răspuns, șoferii insistă până ajung să se certe cu trecătorii agasați de zbieretele lor: „Lasa-mă domnule în pace, nu vezi că nu merg la Medgidia?!, se enervează un individ, care trage un troler mare și colorat printre gropile de pe trotuar; „Ia uite-l și pe ăsta”, strigă bărbatul îndesat și cu o cicatrice pe obrazul stâng, în timp ce omul se îndepărtează: „Spune, bă, că nu vrei. Ce te enervezi?!”, se răstește șoferul chiar dacă nu mai e de mult ascultat; Când vede asta, continuă să cânte: „Medgidia, Medgidia, prima care pleacă…”

Totul se petrece lent în interiorul autogării, microbuzele vin și pleacă din 20 în 20 de minute ca niște melci, în contrast cu valurile de călători energici, care nu ezită să se îmbulzească cu mult înainte ca ușile să fie deschise. Nimeni nu vrea să stea în picioare și doar cei mai bătăioși prind un loc.

Culoare și zgomot. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine atmosfera din autogara constănțeană, care nu este frecventată numai de călători. Aici e și locul perfect pentru comerț; se găsește orice: șosete și chiloți din bumbac trei la zece lei, legume și fructe la preț negociabil, flori aranjate după propria dorință, covrigi și iaurturi la ofertă, veselă și tacâmuri din inox 100%, obiecte de uz casnic, jucării, standuri cu mici și bere. Cât despre cerșetori, nu lipsesc nici ei din peisaj; stau aliniați, asemeni microbuzelor. Fiecare posedă locul personal unde își desfășoară activitatea și nimeni nu îl perturbă când își joacă rolul. Spectacolul începe cu o mamaie așezată pe o ladă de bere. Poartă un batic verde praz și invocă toți sfinții pentru bani de o pâine; apoi o trupă de fete cu fuste lungi și plete colorate sunt gata să ghicească de noroc și fericire oricui scoate cinci lei din buzunar și să sară la bătaie sau să scuipe ignoranții care se împotrivesc sorții. Însă „vedeta” autogării este o femeie care se târăște în mâini pentru că handicapul la picioare nu îi lasă (aparent) altă soluție și binecuvântează și ea…contracost, evident.

Autogara din Constanța: un loc imprevizibil ca un spectacol de circ, cu farurile mașinilor în loc de lumini și certurile din jur în loc de muzică, un loc al luptelor continue pentru traiul comod în drum spre casă și al paradelor nesfârșite de artiști ai cerșitului, acrobați ai aglomerației și magicieni ai calmului.

Observație la autogara din Constanța.

foto: ctcro.wordpress.com

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.