Experiment #LaFestival

Festival = Manifestare artistică (muzicală, teatrală etc.) cu program variat și caracter festiv. – Din fr. festival.

Festiv = De sărbătoare, pentru sărbătoare; sărbătoresc; măreț, somptuos, maiestuos. – Din lat. festivus, it. festivo.

A fost odată primul festival

Habar n-am când a început omenirea să celebreze pompos. Poate din clipa în care ființa primitivă a reușit să mănânce un fruct fără să facă urticarie. Îmi imaginez că ființa s-a scărpinat satisfăcută pe abdomenul plin de zgârieturi și a eliberat un râgâit de satisfacție. Motiv suficient de sărbătoare, de luat altă primitivă de păr și de urlat de fericire. Când s-au adunat și restul primitivelor și le-au aprobat prin imitare, totul s-a transformat într-o manifestare artistică. Era primul festival.

Homo Sapiens Festivus

Și iată-ne acum. 2016, A. D. Câte-am realizat! Festivaluri, vreau să zic. La o timidă căutare pe Sfântul Google, am descoperit un număr greu de aproximat, din lume, dar și din România. Probabil nimeni nu-l știe exact.

tomorrowland
Tomorrowland Belgia

Mai ales că acest gen de evenimente se înmulțesc anual. Numai la noi în țară au apărut două în ultimii doi ani: UNTOLD (n. 2015) și SPELLGROUND (n.2016). Două mari, vreau să spun, că HeyDay Music Festival (n. 2016) și Theaterstock Bacău (n. 2015), tot din categoria  aceasta generoasă fac parte. Și nu sunt nici ele cele mai mici evenimente care ar putea exista.

UNTOLD România
UNTOLD România

Prin urmare, suntem din ce în ce mai inventivi, tot mai dispuși să găsim motive de sărbătoare și …să le punem în practică. Sau mă rog, să le copiem de la alții (vezi Holi și Burger Fest).

Holi One Festival s: businessinsider
Holi One Festival India
s: businessinsider.com.au

Ceea ce nu-i neapărat rău, că buna dispoziție e universală până la urmă. Atâta timp cât nu derapăm de la ea și nu ne batem joc de tradițiile altor popoare din teribilism, sau mai rău, din neștiință, avem dreptul să petrecem la nesfârșit cu noroi, culori, apă, burgeri, lampioane, măști și tot ce ne mai trece prin cap.

Water Festival Thailand s. boredpanda
Water Festival Thailand
s. boredpanda
Experiment #LaFestival

Cu gândurile acestea în minte, dau oficial startul experimentului „La Festival”. Ceea ce înseamnă că, până în toamnă, inclusiv, veți găsi aici materiale despre festivalurile la care reușesc să ajung (sau îmi doresc sau consider că merită descrise, anunțate sau menționate).

Nu îmi propun să îmi dau un doctorat în domeniu, așa că nu vă așteptați la texte alambicate, limbaj de specialitate și complicăciuni stilitice. E, așa cum am menționat, un experiment – cu note personale, așa cum sigur veți descoperi pe parcurs – pe care vă invit să-l urmăriți dacă sunteți curioși și să-l dați mai departe dacă vă place.

Acestea fiind zise, v-am lăsat și ne vedem curând #lafestival! 🙂

definiții: dexonline.ro

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.