Experiment #LaFestival: Despre oameni și petreceri pe nisip

Mai întâi a fost sunetul valurilor care se izbesc de stabilopozi, acolo, lângă acel Cazino pe cale să se dărâme, unde turiștii obișnuiesc încă să își facă fotografii. Tot acolo e și un bătrân care desenează caricaturi în cărbune spunând glume tuturor să-i facă să râdă, să nu cumva să iasă desenați așa cum nu sunt în realitate.

Cred că acel sunet a fost prima mea amintire legată de mare, un loc față de care am fost întotdeauna suficient de aproape să devină parte din mine și suficient de departe să mi se facă dor până la Doamne-Doamne și înapoi, indiferent de timp sau anotimp.

Au urmat zilele leneșe și lungi de pe plajă, mereu alta, în funcție de ce căutam atunci când o tăiam pe malul apei cu familia, prietenii sau iubitul: oameni sau pescăruși, scoici sau nisip, rochițe mulate și tocuri sau talpi goale și fuste lungi.

Apoi au fost lecțiile anevoioase de înot, pe care mi le-am predat de una singură, cam așa: mai întâi am învățat să plutesc fără să mă tem de liniștea care se lasă atunci când apa îți intră în urechi sau de felul în care te leagănă valurile, ca-ntr-un hamac invizibil și gata să se rostogolească; apoi, să rămân pe sub apă cu ochii deschiși ca să văd pietrele și peștii micuți de acolo; după aceea, să nu îmi fie prea frică de valurile cele mai mari, dar nici să iau în râs furtuna și salvamarii.

Mai târziu, m-am îndrăgostit de dansatul și cântatul pe nisip până-n zori, încheiat inevitabil cu o baie în mare după sau în timp ce soarele răsărea; baie însoțită de țipete de fericire sau văicăreli de mahmureală cu cei pe care-i știu de când eram cu toții de-o șchioapă și încă n-aveam vieți atât de diferite.

Și despre acest dansat și cântat vreau să vă povestesc mai multe și în felul acesta să mut experimentul #LaFestival în câteva locuri din Constanța și să vă spun care-i treaba cu petrecerile care se dau pe acolo. Cine știe, poate sunteți curioși să mergeți la vreuna dintre ele, măcar pentru o fugă pe plajă la șase dimineața sau pentru o horă în nisip. Și dacă nu vă interesează pe voi, dați vestea mai departe pentru alții. 🙂

#LaFestival în Vama Veche

Vama Veche, aia cea de toate verile, vă așteaptă și de data aceasta cu Folk You (21-22 iulie), să dansați pe melodii de suflet cântate de Emeric Imre, Cosmin Vaman, Alina Manole și alții (pe care îi găsiți aici, unde e afișat și programul). Dacă ratați „Folk You”, musai să mergeți la Musai Fest, care se ține la o săptămână distanță (29-31 iulie). Și dacă nu ajungeți nici la „Musai”, poate vreți să recuperați în august (11-13) cu un alt festival, dedicat – cui, oare? – Răsăritului – Sunset Festival.

#LaFestival în Costinești

Mie îmi place atât de puțin Costineștiul, încât nu l-aș recomanda nimănui…dacă n-ar exista acolo un loc numit „White Horse”, pe care chiar merită să-l vizitați pentru atmosfera anapoda; anapoda pentru că așa mi se pare că e când se cântă muzică bună într-o stațiune dedicată melodiilor pe care se dă din buric. În „White Horse” va avea loc Out of Doors Fest (5-6 august), așa că, dacă vă nimeriți prin zonă atunci, să știți că și trupele Cargo, Vița de Vie și cele din posterul de mai jos vor fi acolo.

Out of Doors Fest

#LaFestival în Mamaia

Nici Mamaia nu se dezminte pentru că și în cea mai aglomerată stațiune urmează câteva evenimente faine, cum ar fi Mamaia Copiilor, festival dedicat puștilor pasionați de canto (21-22 iulie) și pe care amicii mei constănțeni sigur și-l amintesc de pe vremea când îl urmăream cu toții pe Neptun când eram mai mici.

Revenind la festivaluri dedicate oamenilor mari, Mamaia vă așteaptă și cu deja clasicele Sunwaves (19-21 august) și Kudos (22-24 iulie), dar și cu vedeta acestei veri: Spellground (12-14 august).

Constanța are și ea propriul festival medieval

Antic Tomis se numește și se-ntâmplă în perioada 17-19 august. Nu știu dacă-i la fel de spectaculos ca Festivalul Medieval de la Sighișoara sau de la Sibiu, pentru că nu am ajuns încă, dar eu l-aș încerca. Dacă sunteți și voi curioși, găsiți aici detalii.

#LaFestival

Acestea fiind zise, dacă ajungeți la mare vara aceasta și vreți să mergeți și la un festival, opțiunile sunt cele de mai sus (să-mi spuneți dacă am ratat ceva). Ne vedem #lafestival! 🙂

One thought on “Experiment #LaFestival: Despre oameni și petreceri pe nisip”
Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.